Expositie Kristalvormen van Mineralen in het
Gelders Geologisch Museum

kristalvormen

Een kristalstelsel of kristalsysteem laat zien hoe de kristallen van een mineraal zijn opgebouwd. Er zijn zeven verschillende kristalstelsels, groepen waarin de kristallen te plaatsen zijn volgens de aard van hun symmetrie.

Het Gelders Geologisch Museum gaat in een nieuwe tijdelijke tentoonstelling op een inzichtelijke manier in op de verschillende kristalstelsels, de structuur van kristallen en de mogelijke kristalvormen.

Als u een en ander thuis nog eens rustig wilt nalezen, kan dat in het speciaal voor deze expositie door het museum gemaakte boekje over Kristalvormen van Mineralen.

Zandschilderen met Ilse
zandschilderen
Tijdens de kerstvakantie gaan we in het Gelders Geologisch Museum zandschilderen, een tekening met lijm insmeren en met gekleurd zand instrooien.

Na het zandschilderen moet de kleurplaat even drogen en in die tijd gaan we steengoede muizen maken. Ook een karweitje waar veel creativiteit bij komt kijken.

Tussendoor pauzeren we even voor een drankje en als het klaar is mag je alles meenemen naar huis.

Wie:    kinderen van 6 tot 11 jaar
Wanneer:    donderdag 3 januari van 10.00 tot 12.00 uur
Waar:    Gelders Geologisch Museum aan de Parkstraat 32 in Velp.
Kosten:    7,50 euro incl. frisdrankje.
Opgave:   via de website (mail) of telefonisch
Telefoon: 026 – 3642996
www. geologischmuseum.nl

Kijk op gesteente 2019

Een cursus bestaande uit 4 delen op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.
Een stuk theorie gevolgd door een korte pauze en daarna stenen bekijken.

1. Wat is gesteente, gesteentevormende mineralen en de stenencyclus.
2. Sedimentaire/afzettings gesteenten.
3. Magmatische/stollings gesteenten.
4. Metamorf/omzettings gesteenten.
stenen
Op de navolgende data vindt de cursus plaats. U kunt ook een of meerdere delen volgen.

• 19 januari
  • 2 februari
  • 16 februari
  • 2 maart
Kosten voor de hele cursus € 45,- incl. koffie/thee en reader. Delen, € 12,- per dagdeel.

Houders Gelrepas 50% korting.
Vrienden van het museum/vrijwilligers gratis.

opgave/info via e-mail/website
www.geologischmuseum.nl

Vernieuwde Gelderland tentoonstelling

Het is zover. De Gelderland tentoonstelling is opgefrist. De teksten en de afbeeldingen zijn vernieuwd en hier en daar is er wat ander materiaal in de vitrines terechtgekomen.
De nadruk ligt op het ontstaan van Gelderland, met name in de ijstijden, en op de vorming van delfstoffen.
gelderland

Fluorescentie

Een moeilijk woord voor mooie lichtgevende mineralen.

fluorescentie

Sinds kort heeft het Gelders Geologisch Musem in Velp een kast staan met fluorescente mineralen.
Bepaalde stenen geven prachtig licht als je er met een UV (ultraviolette) lamp op schijnt.
Bij normaal licht zien de stenen er gewoon uit en op het moment dat het licht uitgaat, gloeien ze ook niet na. Dus geen glow in dark zoal veel figuurtjes die je soms in slaapkamers ziet.

Samen met de kristalvormen-expositie een goede reden om naar Velp af te reizen.

Het museum is geopend, dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur.