Menu

Uitgelicht

De grote drie: smaragd, robijn en saffier

Smaragd

De edelsteen smaragd staat bekend om zijn prachtige groene kleur. Deze steen is onderdeel van de beryl familie. De meeste smaragden hebben insluitsels, die vaak ook zichtbaar zijn binnen de steen. Voor veel edelstenen zorgt het hebben van insluitsels voor een waardevermindering, maar bij smaragden ontkom je er bijna niet aan. Het enige nadeel hiervan is dat het de steen iets kwetsbaarder maakt tegen stoten etc.

Net zoals bij het beoordelen van diamanten, gebruikt men de 4C’s bij edelstenen. In het geval van een smaragd zijn kleur (color) en zuiverte (clarity) uiterst belangrijk. Zoals beschreven is de groene kleur waar de smaragd om bekend staat.

Robijn

Robijn komt uit de familie korund. Het is een edelsteen die typisch bekend staat om zijn rode kleur. De meest gewilde kleurvariant van robijn is “duivenbloed rood”, een mooie, diepe kleur rood. Robijnen worden vaak in sieraden gebruikt en een van de voordelen hiervan is het feit dat robijnen na diamant een van de hardste edelstenen is, met een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. Ideaal dus voor sieraden!

Net als bij smaragd, hebben de meeste robijnen ook insluitsels. Bij de waardebepaling wordt gekeken naar het aantal en de ligging van de insluitsels. Treft u een robijn die geen insluitsels bevat, dan kan het zijn dat je met een synthetische robijn te maken hebt. Hoe dan ook, het bepalen van de waarde van een dergelijke steen kunt u het best laten doen door een erkende taxateur.

Saffier

Saffier komt uit dezelfde familie als robijn, namelijk korund. Het is een kostbare edelsteen die in verschillende kleuren bestaat, waaronder de bekende blauw kleur. Ooit bekend als een symbool voor rijkdom, wordt saffier hedendaags vaak in sieraden gebruikt. Dit komt o.a. door de mooie kleur, maar ook door de hardheid die robijn ook heeft.

Wat betreft de waardebepaling van saffier, is kleur uiterst belangrijk. De meest gezochte kleur in een saffier is de kleur “korenbloemblauw”. Daarnaast zijn de stenen uit Kasjmir hooggewaardeerd. Saffier is een prachtige steen, die in een verscheidenheid aan prachtige kleuren te vinden is, en veel verwerkt wordt in sieraden.