Mineralen
Een mineraal is een chemisch element of chemische verbinding, die meestal kristallijn is en gevormd werd als het resultaat van geologische processen.
Er zijn momenteel 118 elementen in het periodiek systeem. Verschillende elementen zijn alleen gevonden in laboratoria en nucleaire versnellers.
Vroeger geloofden wetenschappers dat, behalve het element technetium, alle elementen tot aan element 92 (uranium) in de natuur te vinden waren. Het blijkt echter dat er andere elementen zijn die van nature in sporenhoeveelheden voorkomen. Dit brengt het aantal natuurlijk voorkomende elementen nu (2019) op 98.
Sommige elementen, bijv. goud , zilver, koper en ijzer, zijn al meer dan 2000 jaar bekend. De meest elementen zijn pas veel later ontdekt. De elementen komen in zeer verschillende hoeveelheden voor, van zeer veel zoals zuurstof (20%) tot uiterst weinig zoals astatine (waargenomen 30 mg. in de hele aardkorst).
Mineralen in de aardkorst
Hoewel er een 6000-tal mineralen bekent zijn, is de overgrote meerderheid van deze mineralen heel erg zeldzaam De meest voorkomende mineralen, of mineraalgroepen waaruit ongeveer 90% van de aardkorst bestaat, zijn; veldspaten 58%, kwarts 12,5%, pyroxeen en amfibolen 16,5%, olivijn en mica’s 3,5%. Deze worden gevolgd door magnetiet en hematiet 3,5%, calciet 1,5%, kaoliniet 1% en dolomiet 0,1%. Het restant ongeveer 3,4% wordt ingenomen door de overige mineralen.
Edelstenen zijn mineralen die zich onderscheiden door schoonheid, hardheid, helderheid en vooral door zeldzaamheid. Alle edelstenen en kristallen bestaan dus uit mineralen, maar niet iedere mineraal is een edelsteen of een kristal.
Fluorescentie
Het Gelders Geologisch Museum heeft een kast met fluorescente mineralen. Bepaalde stenen geven prachtig licht als je er met een UV (ultraviolette) lamp op schijnt.
Bij normaal licht zien de stenen er gewoon uit en op het moment dat het licht uitgaat, gloeien ze ook niet na. Dus geen “glow in dark” zoals veel figuurtjes die je soms in slaapkamers ziet. Onlangs is de kast opnieuw georganiseerd en voorzien van nieuwe fluorescerende mineralen. Bekijk hier de aparte pagina’s over UV mineralen op deze site voor meer info.