Menu

Mineralen

Een mineraal is een chemisch element of chemische verbinding, die meestal kristallijn is en gevormd werd als het resultaat van geologische processen. In de natuur komen 85 elementen (stoffen) voor. De elementen met atoomnummer 1 tot en met 85 komen in de natuur voor en de elementen met atoomnummer 86 tot en met 117 komen niet in de natuur voor maar zijn gevormd in het laboratorium Sommige elementen , bv. goud , zilver, koper en ijzer, zijn al meer dan 2000 jaar bekend. De meest elementen zijn pas veel later ontdekt. De elementen komen in zeer verschillende hoeveelheden voor, van zeer veel zoals zuurstof (20%) tot uiterst weinig zoals astatine (waargenomen 30 mg. in de hele aardkorst). 

Mineralen in de aardkorst

Hoewel er een 5000-tal mineralen bekent zijn, is de overgrote meerderheid van deze mineralen heel erg zeldzaam De meest voorkomende minerale, of mineraalgroepen waaruit ongeveer 90% van de aardkorst bestaat, zijn; veldspaten 58%, kwarts 12,5%, pyroxeen en  amfibolen 16,5% olivijn en mica’s 3,5%. Deze worden gevolgd door magnetiet en hematiet3,5%, calciet 1,5%, kaoliniet 1% en dolomiet 0,1%. Het restant ongeveer 3,4% wordt ingenomen door de overige mineralen.

Edelstenen zijn mineralen die zich onderscheiden door schoonheid, hardheid, helderheid en vooral door zeldzaamheid. Alle edelstenen en kristallen bestaan dus uit mineralen, maar niet iedere mineraal is een edelsteen of een kristal.